Kto nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez serniczka? Ten wpisuje się idealnie: mak, żurawina, naprawdę pyszny.
Spód makowy
- 250g masy makowej
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- 50 g zmielonych orzechów
Masa serowa
- 750g zmielonego twarogu
- 250g mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- wanilia
- 5 jajek
- 125ml śmietany 30%
- dodatkowo słoik żurawiny
Spód makowy. Białka ubić. Masę makową wymieszać z przyprawami i orzechami, dodać żółtka i miękkie masło. Wymieszać, dodać ubite białka, zmieszać do połączenia, wlać do foremki ok 24cm, piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 20 min.
Masa serowa. Wymieszać twaróg z mascarpone i cukrem na niskich obrotach, dodać jaja, ziarenka wanilii i mąkę, wymieszać krótko, na koniec dodać śmietankę, wymieszane ciasto przelać na podpieczony spód makowy, na wierzchu zrobić kleksy z żurawiny, można je lekko wmieszać w sernik. Na spód Piekarnika włożyć blachę z wrzątkiem. Sernik piec ok 15 min w 175*C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec jeszcze ok 1,5h. Po upieczeniu zostawić chwilę w piekarniku, a ż przestygnie. Kiedy sernik już przestygnie, "dziur" z żurawiny uzupełnić pozostała konfiturą. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz