To ciasto "chodziło" za mną już od paru lat ;). Mega pyszne. Powiedziałabym, orzechowiec, sernik i makowiec w jednym.
- 250g mąki
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka pd pieczenia
Masa makowa
- 250g maku
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jaja
- olejek migdałowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka pd pieczenia
Masa orzechowa
- 350g zmielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 białka
- 1 łyżeczka pd pieczenia
Masa serowa
- 500g zmielonego twarogu
- 200g masła
- 6 jaj
- 300g cukru pudru
- 100g rodzynek
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć do większej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa makowa. Mak sparzyć, zmielić, dodać masło, cukier, pd pieczenia, żółtka, miód, olejek i utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku i delikatnie wmieszać.
Masa orzechowa. Orzechy zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać i przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do masy orzechowej, dodać proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Masa serowa. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony twaróg, budyń i rodzynki, wymieszać. Ubić pianę z białek dodać do sera i delikatnie wymieszać.
Na wyłożone kruche ciasto kłaść paskami na przemian masę orzechową i makową, przykryć równą warstwą masy serowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz