- 210g białka (z 6 białek)
- 420g cukru
- szczypta soli
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
Konfitura jagodowa
- 400g jagód
- 60g cukru
- 8g pektyny NH
Krem śmietankowy
- 250g mascarpone
- 330ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Beza. Białka ubić na sztywno z solą. Partiami wsypywać cukier. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać do połączenia. Na blaszce wyłożonej papierem, formować bezy w odstępach. Piekarnik nagrzać do 180*C. Włożyć bezy do piekarnika i zmniejszyć temp do 100*C. Suszyć ok 1h. Otworzyć piekarnik i zostawić do przestudzenia.
Konfitura jagodowa. Jagody zmiksować na mus (można użyć mrożonych) i podgrzać do temp ok 40*C. W miseczce wymieszać cukier z pektyną. Wsypywać do jagód cały czas mieszając, zagotować, przestudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Krem śmietankowy. Schłodzone mascarpone i śmietankę przełożyć do misy, dodać cukier i ubić aż masa będzie sztywna (obserwować, żeby nie zrobiło się masło). Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Na przestudzone bezy wyszprycować konfiturę jagodową, następnie krem śmietankowy, udekorować świeżymi jagodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz