Do tej szarlotki zdecydowanie najlepsze będą jabłka "starych", kwaśnych odmian. Polecam Szarą Renetę, Koksę, Antonówkę albo poczciwą Papierówkę.
Ciasto
- 300g mąki
- 200g mała
- 50g smalcu
- 70g cukru
- 1 jajo
- cukier waniliowy
- proszek do pieczeni
Nadzienie
- 1,5kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie. Jabłka obrać pokroić. Włożyć do rondla, poddusić z cynamonem, aż jabłka zmiękną.
Ciasto. Składniki przełożyć na stolnicę. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć na dno blaszki. Na wierzch rozprowadzić podduszone jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka. wyrównać, zrobić dziurki widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 40min. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Szarlotka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz