Stefanka, czyli przekładaniec miodowy. Kojarzy się większości zapewne ze Świętami Bożego Narodzenia, ale idealnie nadaje się na wielkie uroczystości. Dzisiaj takowa się nadarzyła, ciasto wpasowało się idealnie, jako poczęstunek dla Pierwszaków w dniu ślubowania.
Stefanka |
Ciasto
- 500g mąki
- szklanka cukru pudru
- 200g masła
- 70g miodu
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki sody
Krem
- 750ml mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 250g masła
Dodatkowo
- polewa czekoladowa
Ciasto. Składniki przełożyć na stolnicę, Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 kulki. Każdą rozwałkować cieniutko na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15minut.
Krem. Do mleka dodać grysiki, mieszać, aż się ugotuje i zgęstnieje. Przestudzić.
Masło rozmiksować z cukrem pudrem na gładki krem. Stopniowo dodawać po łyżce przestudzonego kremu. Krem dokładnie wymieszać. Kremem przełożyć placki. Wierzch posmarować polewą czekoladową.
Super!
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam, a warto, oj warto...
:)
Dokładnie, i wcale nie tak długo się robi.
OdpowiedzUsuń