czwartek, 1 września 2016

Tarta migdałowa z gruszkami

Kolejne bardzo udane połączenie, czyli migdały i gruszki, tego smaku nawet się opisać nie da. Zamykam oczy i czuję ten smak.

Tarta migdałowa z gruszkami



Spód
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
Gruszki
  • 5 gruszek
  • 250 ml wody
  • 125 ml szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
Masa migdałowa
  • 125 g masła
  • 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka brandy
  • 125 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki
Oraz
  • 1/3 szklanki dżemu morelowego
Spód. Formę na tartę wysmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Miksować mieszadłem aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zagnieść i uformować gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na placek, przenieść go do formy i wylepić spód i boki. Wstawić do lodówki na 15 minut.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W szerokim garnku zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu. Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 minut.
Masa migdałowa. Miękkie masło utrzeć z dodatkiem drobnego cukru i cukru wanilinowego na jasną masę. Dodać jajko i ubijać na puszystą masę. Dodać brandy, mielone migdały oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki. Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie tortu lub do herbaty.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i trochę przestudzić. Wierzch tarty posmarować glazurą z konfitury: konfiturę włożyć do garnuszka, zagotować. Przetrzeć przez sitko do czystej miseczki. Otrzymaną gładką polewą posmarować wierzch ciasta za pomocą pędzelka.

Tarta migdałowa z gruszkami przepis

Tarta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz