Całkiem niezły, aczkolwiek jadłam lepsze :). W tym zdecydowanie brakuje mi rodzynek, więc je dołożyłam, i jest dosyć kruchy, ciężko się kroi.
|
Makowiec czekoladowy |
Składniki
- 500 g maku
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki miodu
- 50 g żurawiny
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 100 g czekolady
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Mak zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugim, dalej ucierając. Dodać zmielony mak, miód, bakalie, startą czekoladę, zmielone migdały, ekstrakt i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Formę o średnicy 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 50 minut. Wyjąć, wystudzić, polać polewą czekoladową. Inspiracja Moje Wypieki.
|
Makowiec czekoladowy |
|
Makowiec czekoladowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz