poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami




Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 g masła, roztopionego
  • 1,2 kg jabłek
  • garść orzechów włoskich lub pekanów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder, do posypania

    Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (masło może być lekko ciepłe). Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z 1,5 łyżki soku z cytryny, by nie ciemniały). Orzechy pokroić.
Jajka ubić na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera (końcówki do ubijania białek, najwyższe obroty miksera). Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany. Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. Na koniec wlewać strużką masło i miksować.
Blachę o wymiarach ok 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (będzie dość niskie, ale wyrośnie). Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Moja opinia: Szybkie do wykonania, smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz