środa, 20 kwietnia 2016

Torcik serowy z wiśniami

Bardzo smaczny sernik, kwaskowate wiśnie, sernik z delikatną cytrynową nutą, mniam!

Torcik serowy z żurawiną

Biszkopt
  • 2 jajka
  • 80g drobnego cukru
  • 100g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki, na koniec dodać proszek do pieczenia i sok z cytryny. Miksować tylko do połączenia się składników.  Powstałą masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec przez 15 minut. Wystudzić.

Frużelina wiśniowa
  • 650 g wiśni
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier i podgrzać, aż puszczą sok. Odlać do szklanki ok 150ml soku  i rozpuścić w nim mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotować, wlać sok z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszając. Zdjąć z ognia, rozsmarować na biszkopcie. Pozostawić do wystudzenia.

Masa serowa
  • 500g twarogu sernikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 200g śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, zostawić do napęcznienia. Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do twarogu. Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, podgrzewając na wolnym ogniu rozpuścić. Powoli dodać kilka łyżek masy twarogowej, po jednej łyżce na raz, cały czas lekko mieszając. Następnie masę z żelatyną przelać do pozostałej masy twarogowej i dobrze wymieszać. Masę rozsmarować na wiśniach i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Dekoracja
  • 300g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • kilka wiśni kandyzowanych
Przed podaniem ubić śmietanę z cukrem i fixem. Udekorować sernik śmietana i wiśniami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz