Ciasto Shrek |
Biszkopt
- 4 jajka
- 50 g maki pszennej
- 70 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Masa zielona
- 900 ml zielonego soku np. Kubuś
- 3 budynie waniliowe bez cukru
Masa biała
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 zielone galaretki
- 2 łyżki cukru pudru
- delicje szampańskie
Oraz
- 1 zielona galaretka
Biszkopt
Piekarnik rozgrzej do 180°C, formę o wymiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia. .
Jajka ubij ze szczyptą soli następnie stopniowo dodawaj cukier wymieszany z cukrem waniliowy. Gdy ciasto będzie już gęste i puszyste zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do przygotowanej formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez około 30 minut, po upieczeniu ciasto ostudź.
Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuść w 250 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotuj, wlej sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gorący i gęsty budyń wylej na zimny biszkopt. Masę wyrównaj i odstaw do ostygnięcia.
Do miseczki wlej 250 ml gorącej wody, następnie wsyp dwie zielone galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy galaretka zacznie tężeć wlej ją do śmietanki. Mieszaj do połączenia składników. Masę przełóż na zielony budyń i wyrównaj.
Zieloną galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody i przestudź. Gdy zacznie tężeć przelej ją na ciasto.
Ciasto ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin, aby ciasto dobrze stężało).
Moja opinia: łatwe do wykonania, dzieci je uwielbiają, cieszy oczy i podniebienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz