sobota, 23 kwietnia 2016

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek


Biszkopt
  • 4 jajka
  • 50 g maki pszennej
  • 70 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Masa zielona
  • 900 ml zielonego soku np. Kubuś
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
Masa biała
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 zielone galaretki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • delicje szampańskie
Oraz
  • 1 zielona  galaretka

Biszkopt
Piekarnik rozgrzej do 180°C, formę o wymiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia. .
Jajka ubij ze szczyptą soli następnie stopniowo dodawaj cukier wymieszany z cukrem waniliowy. Gdy ciasto będzie już gęste i puszyste zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do przygotowanej formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez około 30 minut, po upieczeniu ciasto ostudź.

Masa zielona
Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuść w 250 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotuj, wlej sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gorący i gęsty budyń wylej na zimny biszkopt. Masę wyrównaj i odstaw do ostygnięcia.

Masa biała
Do miseczki wlej 250 ml gorącej wody, następnie wsyp dwie zielone galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy galaretka zacznie tężeć wlej ją do śmietanki. Mieszaj do połączenia składników. Masę przełóż na zielony budyń i wyrównaj.

Ciasto wstaw do lodówki na kilka minut. Kiedy śmietankowa masa zacznie tężeć, ułóż na niej delicje, a następnie delikatnie je wciśnij w białą masę. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
Zieloną galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody i przestudź. Gdy zacznie tężeć przelej ją na ciasto.
Ciasto ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin, aby ciasto dobrze stężało).

Moja opinia: łatwe do wykonania, dzieci je uwielbiają, cieszy oczy i podniebienie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz