Ciasto jogurtowe z owocami |
Składniki
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
- 600 g jogurtu greckiego
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 600 - 700 g dowolnych owoców
Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
W dużej misce wymieszać olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny - do połączenia.
Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Moja opinia: smaczne, szybkie ciasto, lekko wilgotne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz