wtorek, 26 kwietnia 2016

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami



Składniki
  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 600 - 700 g dowolnych owoców
Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
W dużej misce wymieszać olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny -  do połączenia.
Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Moja opinia: smaczne, szybkie ciasto, lekko wilgotne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz