Bakaliowy |
Ciasto
- 30 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajo
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- garść rodzynek
- garść orzechów
- bakalie inne
- 1 słoik powideł śliwkowych ok 330g
Ciasto orzechowe
- 1 kostka margaryny
- 20 dag cukru
- 20 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jaj
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajo, śmietanę, margarynę. Zagnieść ciasto. Cienko rozwałkać i wyłożyć na blachę. Posmarować powidłami, posypać rodzynkami, orzechami i innymi bakaliami.
Ciasto orzechowe: Ubić białka. Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać po kolei pozostałe składniki cały czas mieszając. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na bakalie. Piec w nagrzanym do 160*C piekarniku ok 60min lub do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Moja opinia: proste w wykonaniu, wilgotne, o wyraźnym smaku orzechów. Pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz