środa, 13 kwietnia 2016

Bakaliowy

Bakaliowy


Ciasto

  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • garść rodzynek
  • garść orzechów
  • bakalie inne
  • 1 słoik powideł śliwkowych ok 330g

Ciasto orzechowe

  • 1 kostka margaryny
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich

Wykonanie

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajo, śmietanę, margarynę. Zagnieść ciasto. Cienko rozwałkać i wyłożyć na blachę. Posmarować powidłami, posypać rodzynkami, orzechami i innymi bakaliami.
Ciasto orzechowe: Ubić białka. Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać po kolei pozostałe składniki cały czas mieszając. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na bakalie. Piec w nagrzanym do 160*C piekarniku ok 60min lub do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Moja opinia: proste w wykonaniu, wilgotne, o wyraźnym smaku orzechów. Pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz