środa, 6 kwietnia 2016

Japońskie - makowiec




















Składniki


  • 30dag maku
  • 1 kostka margaryny
  • 45 dag cukru pudru
  • 60 dag jabłek
  • 9 jaj
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka orzechów włoskich pokrojonych
  • 10 dag rodzynek

Wykonanie

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.



Mak sparzyć (dolać ok pół szklanki mleka lub wody) i zemleć.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle mieszając.
Dodawać po trochu mak, starte jabłka, bakalie, kaszę manną, proszek dp.
Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy makowej.
Całość delikatnie wymieszać i przelać do blachy wyłożonej papierem.
Piec ok 60mi w temp 160-170*C do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudzić posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Moja opinia: ciasto łatwe do wykonania, miękkie, wilgotne, pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz