Składniki
- 30dag maku
- 1 kostka margaryny
- 45 dag cukru pudru
- 60 dag jabłek
- 9 jaj
- 9 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka orzechów włoskich pokrojonych
- 10 dag rodzynek
Wykonanie
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mak sparzyć (dolać ok pół szklanki mleka lub wody) i zemleć.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle mieszając.
Dodawać po trochu mak, starte jabłka, bakalie, kaszę manną, proszek dp.
Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy makowej.
Całość delikatnie wymieszać i przelać do blachy wyłożonej papierem.
Piec ok 60mi w temp 160-170*C do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudzić posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Moja opinia: ciasto łatwe do wykonania, miękkie, wilgotne, pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz