Ciasto japońskie |
Ciasto kakaowe
- 150 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 150 g masła
- 3 jajka
- 100 ml ciepłej kawy (zrobionej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
- 1 kg twarogu sernikowego
- 500 ml śmietany 30%
- 170 g cukru pudru
- 7 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki wody
- 800 g wiśni
- 8 łyżek cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Jaja obić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masło rozpuścić i wystudzić, dodać do ciasta. Na koniec wlewamy ostudzoną kawę i dokładnie miksujemy. Do formy wyłożonej papierem wlać ciasto i piec przez ok. 40min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175*C. Wystudzić.
Wiśnie włożyć do rondelka, podgrzewać przez około 10 minut na małym ogniu. Dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Odlać około 1/2 szklanki powstałego z wiśni soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać z powrotem do garnka i dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie odstawić z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Twaróg wraz z cukrem pudrem wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać. Ubić śmietanę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Po ok 10 min delikatnie podgrzać, aż się rozpuści, nie zagotowywać.
Do żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i bardzo dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty twarogowej masy. Na koniec wylać masę na upieczone ciasto kakaowe, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki no 20 min.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na nie ostudzoną wiśniową frużelinę. Pokryć w całości lub rozłożyć w paseczki. Frużelina powinna być lekko zatopiona w masie.
Sernika na zimno z wiśniami |
Ciasto japońskie przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz