sobota, 9 kwietnia 2016

Ciasto japońskie

Ciasto japońskie


Ciasto kakaowe
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 100 ml ciepłej kawy (zrobionej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
Masa serowo-śmietanowa

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 500 ml śmietany 30%
  • 170 g cukru pudru
  • 7 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki wody
Frużelina wiśniowa
  • 800 g wiśni
  • 8 łyżek cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Jaja obić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masło rozpuścić i wystudzić, dodać do ciasta. Na koniec wlewamy ostudzoną kawę i dokładnie miksujemy. Do formy wyłożonej papierem wlać ciasto i piec przez ok. 40min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175*C. Wystudzić.

Wiśnie włożyć do rondelka, podgrzewać przez około 10 minut na małym ogniu. Dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Odlać około 1/2 szklanki powstałego z wiśni soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać z powrotem do garnka i dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie odstawić z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Twaróg wraz z cukrem pudrem wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać. Ubić śmietanę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Po ok 10 min delikatnie podgrzać, aż się rozpuści, nie zagotowywać.
Do żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i bardzo dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty twarogowej masy. Na koniec wylać masę na upieczone ciasto kakaowe, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki  no 20 min.

Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na nie ostudzoną wiśniową frużelinę. Pokryć w całości lub rozłożyć w paseczki. Frużelina powinna być lekko zatopiona w masie.
Sernika na zimno z wiśniami

Ciasto japońskie przepis
Moja opinia: pyszny biszkopt kakaowo- kawowy, mięciutki, aromatyczny, delikatnie słodki sernik z kwaskowatą frużeliną, pycha. Idealne połączenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz