czwartek, 14 kwietnia 2016

Kubuś

Ciasto Kubuś przepis


Biszkopt


  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki by składniki się połączyły. 
Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnik. Wystudzić
.
Nasączenie

  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

Sok wycisnąć do szklanki. Dodać tyle przegotowanej, zimnej wody by w sumie otrzymać 2/3 szklanki ponczu, wymieszać, odłożyć.

Krem przecierowy

  • 1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej

3/4 litra soku przelać do garnka i zagotować, w naczyniu obok wymieszać proszek budyniowy i pozostały sok. Rozrobione budynie wlać na wrzątek, doprowadzić do wrzenia i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (powinna dotykać wierzchu budyniu), wystudzić w temperaturze pokojowej.
Masło z cukrem utrzeć na lekką, jaśniejszą masę. Dodawać zimny budyń przecierowy, łyżka po łyżce, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia.

Masa śmietankowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do momentu otrzymania sztywnego, gęstego kremu'

Dekoracja

  • 50 g czekolada starta na tarce lub kakao

Wykonanie
Biszkoptu nie wyjmować z formy. Nasączyć cytrynowym ponczem. Na biszkopt wyłożyć krem przecierowy, wyrównać. Odstawić do stężenia. Po stężeniu kremu przecierowego przygotować masę śmietankową. Wyłożyć ją na krem przecierowy, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Oprószyć startą czekoladą.
Przechowywać w lodówce.

Moja opinia: łatwe w wykonaniu, smaczne, nie za słodkie, polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz