niedziela, 10 kwietnia 2016

Tort tiramisu

Tort tiramisu


Składniki

  • 4 jajka
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Nasączenie

  • 160 ml bardzo mocnej zimnej kawy
  • 80 ml likieru kawowego


Masa

  • 750 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • gorzka czekolada do posypania


Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

Wykonanie


Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić w lodówce.
Tort tiramisu

Tort tiramisu

Tort tiramisu przepis
Moja opinia: nie jest to klasyczne tiramisu, bo w kremie nie ma żółtek, ale mimo to jest lekki i pyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz