poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Chleb z orzechami

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Składniki na 1 bochenek
  • 227 g mąki pszennej chlebowej
  • 90 g mąki żytniej razowej (lub mąki pszennej razowej)
  • 190 ml wody
  • pół łyżki soli
  • 6 g świeżych drożdży
  • 250 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub pekan
Wszystkie składniki poza orzechami umieścić w misie miksera. Miksować przez 6 - 10 minut przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Na sam koniec dodać orzechy, zmiksować do połączenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny).
Formę keksówkę o wymiarach górnych 10,5 x 27 cm i dolnych 7 x 24 cm wysmarować masłem, wysypać dokładnie otrębami.
Wyrośnięty chleb krótko wyrobić, uformować podłużny kształt i umieścić w formie. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (50 - 60 minut).
Piec z parą (półkę niżej w piekarniku ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą lub kilkakrotnie spryskujemy piekarnik  wodą podczas pieczenia) przez około 35 minut, początkowo w temperaturze 230ºC, a po 15 minutach obniżając temperaturę do 210ºC. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Chleb z orzechami na zakwasie
Moja opinia: szybki w wykonaniu, smaczny, chrupiąca skórka, miękki i wilgotny środek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz