Afrykańczyk |
Ciasto makowe
- 15 dag margaryny
- 8 jaj
- 20 dag cukru
- 10 dag płynnego miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 30 dag maku
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
Mak zalać wodą, sparzyć, zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku., miód, mąkę, sodę oraz zmielony mak. Białka ubić, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, przelać na dwie duże blachy i piec ok 40 min 180*C do suchego patyczka.
Placek biały
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, do ubitych dodawać cukier, ubijać dalej dodając resztę składników. Piec ok 25 min 180*C lub do suchego patyczka.
Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 łyżka masła
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poddusić z masłem pod przykryciem. Jak zmiękną dodać galaretki i dobrze wymieszać, odłożyć, żeby odrobinę stężały.
Krem budyniowy
- 6 żółtek
- 1/2 l mleka
- 5 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 kostki masła
- 1 cukier waniliowy
Żółtka, mąki roztrzepać w połowie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanym żółtkami i ciągle mieszając ugotować budyń.
Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta
Na ciasto makowe ułożyć połowę kremu, położyć biały placek, następnie tężejącą galaretkę z jabłkami. Tu proponuję odstawić do lodówki aż galaretka całkiem stężej. Następnie ułożyć drugą porcję kremu i położyć ciasto makowe. Całość polać stopioną czekoladą.
Ciasto Afrykańczyk przepis |
Moja opinia: zarezerwujcie sobie sporo czasu na zrobienie tego ciasta, jest pyszne, wspaniale łączące się smaki, ale wymaga sporo pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz