wtorek, 19 kwietnia 2016

Afrykańczyk

Afrykańczyk



Ciasto makowe

  • 15 dag margaryny
  • 8 jaj
  • 20 dag cukru
  • 10 dag płynnego miodu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 30 dag maku
  • 4 płaskie łyżki  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody

Mak zalać wodą, sparzyć, zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku., miód, mąkę, sodę oraz zmielony mak. Białka ubić, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, przelać na dwie duże blachy i piec ok 40 min 180*C do suchego patyczka.

Placek biały

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, do ubitych dodawać cukier, ubijać dalej dodając resztę składników. Piec ok 25 min 180*C lub do suchego patyczka.

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 łyżka masła

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poddusić z masłem pod przykryciem. Jak zmiękną dodać galaretki i dobrze wymieszać, odłożyć, żeby odrobinę stężały.

Krem budyniowy

  • 6 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy

Żółtka, mąki roztrzepać w połowie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanym żółtkami i ciągle mieszając ugotować budyń.
Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.

Przełożenie ciasta
Na ciasto makowe ułożyć połowę kremu, położyć biały placek, następnie tężejącą galaretkę z jabłkami. Tu proponuję odstawić do lodówki  aż galaretka całkiem stężej. Następnie ułożyć drugą porcję kremu i położyć ciasto makowe. Całość polać stopioną czekoladą.

Ciasto Afrykańczyk przepis
Moja opinia: zarezerwujcie sobie sporo czasu na zrobienie tego ciasta, jest pyszne, wspaniale łączące się smaki, ale wymaga sporo pracy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz