sobota, 16 kwietnia 2016

Chleb półrazowy



Składniki na  bochenek 750g
  • 250 g mąki pszennej razowej chlebowej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 ml letniej wody
 Z drożdży odrobiny mąki, cukru i ciepłej wody zrobić rozczyn. Poczekać aż podwoi objętość. Mąki wymieszać, dodawać stopniowo rozczyn, olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
Przed samym pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.


Moja opinia: mój pierwszy upieczony chleb i dobrze, że trafiłam na odpowiedni przepis, chleb się udał i był wyśmienity, odrobinę się kruszyła, ale nam to nie przeszkadzało :). Miękki w środku, chrupiąca skórka, nie wiem jak długo zachowuje świeżość bo szybko zniknął :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz