Sezamowa tarta z czosnkiem niedźwiedzim |
Ciasto
- 230 g mąki
- 2 łyżki sezamu, podprażonego na suchej patelni
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 70 ml zimnej wody
- 140 g masła, prosto z lodówki
- 150 g czosnku niedźwiedziego, posiekanego w paski
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki masła
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki sera fety
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g sera żółtego, grubo startego
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz - do smaku
Ciasto. Ze wszystkich składników ciasta, zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30-60 minut w lodówce. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką i umieścić w formie do pieczenia tarty o średnicy ok. 24-26 cm, dobrze wciskając brzegi ciasta w rowki formy. Ciasto nakłuć widelcem, podpiec 10 minut.
Farsz. Na rozgrzane masło wrzucić czosnek, czosnek niedźwiedzi i krótko podsmażyć aby zmniejszył nieco objętość. Ser feta z mlekiem rozdrobnić widelcem, dodać, mąkę i przyprawy wymieszać dokładnie, dodać ser, podsmażony czosnek niedźwiedzi i znów wymieszać. Całość wylać na podpieczoną tartę. Piec przez ok. 30-35 minut.
Czosnek niedźwiedzi |
Tarta z czosnkiem niedźwiedzim |
Moja opinia: tarta jest przepyszna, można odrobinę dłużej podpiec, żeby była bardziej złocista.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz