piątek, 15 kwietnia 2016

Sezamowa tarta z czosnkiem niedźwiedzim

Sezamowa tarta z czosnkiem niedźwiedzim



Ciasto
  • 230 g mąki
  • 2 łyżki sezamu, podprażonego na suchej patelni
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 70 ml  zimnej wody
  • 140 g masła, prosto z lodówki
Farsz
  • 150 g czosnku niedźwiedziego, posiekanego w paski
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki sera fety
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g sera żółtego, grubo startego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz - do smaku

Ciasto. Ze wszystkich składników ciasta, zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30-60 minut w lodówce. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką i umieścić w formie do pieczenia tarty o średnicy ok. 24-26 cm, dobrze wciskając brzegi ciasta w rowki formy. Ciasto nakłuć widelcem, podpiec 10 minut.

Farsz. Na  rozgrzane masło wrzucić czosnek, czosnek niedźwiedzi i krótko podsmażyć aby zmniejszył nieco objętość. Ser feta z mlekiem rozdrobnić widelcem, dodać, mąkę i przyprawy wymieszać dokładnie, dodać ser, podsmażony czosnek niedźwiedzi i znów wymieszać. Całość wylać na podpieczoną tartę. Piec przez ok. 30-35 minut.

Czosnek niedźwiedzi

Tarta z czosnkiem niedźwiedzim

Moja opinia: tarta jest przepyszna, można odrobinę dłużej podpiec, żeby była bardziej złocista.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz