Dzisiaj Katarzyny, więc ciasto Katarzynka. Bez kremu ale z kwaśnym akcentem powidła śliwkowego.
Porcji 20, 1 porcja 374kcal
Katarzynka |
Ciasto
- 10 jaj
- 500g margaryny
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
- 2 małe słoiki powideł
Ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po 1 żółtku, następnie dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać mak, wymieszać, do drugiej dodać kakao i wymieszać. Trzecie jasne ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć. Posmarować 1 słoiczkiem powideł, ułożyć biszkopty. Następnie delikatnie rozlać ciasto makowe, znowu posmarować powidłami i ułożyć biszkopty. Na wierzch wylać ciasto kakaowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 1,5h do suchego patyczka. Wierzch polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Ile jajek?
OdpowiedzUsuń