piątek, 15 kwietnia 2016

Czekoladowe z kokosem

Czekoladowe z kokosem



Ciasto czekoladowe

  • 35dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 12 łyżek mleka
  • 6 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Ciasto kokosowe

  • 20 dag kokosu
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek śmietany
  • polewa czekoladowa

Wykonanie

Ciasto czekoladowe: Margarynę, cukier, żółtka i cukier waniliowy utrzeć. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, kakao. Dobrze wymieszać. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą.

Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier, kokos, mąkę, śmietanę, lekko wymieszać.

Połowę ciasta czekoladowego przelać na formę wyłożoną papierem, łyżką nałożyć równo ciasto kokosowe. Na wierzch ułożyć resztę ciasta czekoladowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 1h. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto polać polewą czekoladową.

Moja opinia: Ciasto bardzo smaczne, miękkie i delikatnie wilgotne.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz