piątek, 22 kwietnia 2016

Ciasto Makowa Panienka

Ciasto Makowa Panienka - przepis

Składniki na ciasto

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 100 gramów cukru
  • 150 gramów maku 
  • 100 gramów wiórków kokosowych
  • 100 gramów migdałów zmielonych na mąkę, najlepiej jest ją przesiać 
  • łyżeczka esencji waniliowej

Wykonanie

1. Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie ubij je na prawie sztywną pianę. 
2. Wciąż miksując na największych obrotach stopniowo dodawaj do piany cukier. 
3. Kiedy piana będzie bardzo dobrze ubita dodawaj do niej po jednym żółtku i wciąż miksuj.
4. Za pomocą łyżki wmieszaj (bardzo delikatnie!) w masę suche składniki i esencję waniliową.
5. Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do każdej po połowie masy.
6. Piecz blaty w 170 stopniach C przez 15-20 minut. 
7. Upieczone placki odstaw do wystudzenia.

Składniki na masę
  • skórka z 2-3 cytryn
  • 2 budynie śmietankowe
  • 450-480 ml pełnego mleka
  • 4 żółtka
  • 150 gramów cukru
  • 250 gramów masła w temp. pokojowej
  • 2 tabliczki dobrej białej czekolady
Wykonanie

1. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem. 
2. W pozostałej połowie szklanki mleka wymieszaj budynie, skórkę i żółtka.
3. Do wrzącego mleka wlewaj stopniowo płyn budyniowo-żółtkowy. Mieszaj intensywnie trzepaczką do zgęstnienia masy. 
4. Odstaw budyń do całkowitego ostudzenia. 
5. Kiedy budyń będzie zimny utrzyj masło na puszystą i kremową masę, a następnie dodawaj do niego po jednej łyżce budyniu. 
6. Posmaruj masą jeden blat ciasta i połóż na nią drugi placek.
7. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Posmaruj nią wierzch ciasta. 
8. Wstaw ciasto do lodówki na noc. 

Moja opinia; smaczny makowiec, z delikatnym kremem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz