Biszkopt
- 6 jajek – osobno żółtka i białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu
Krem budyniowy
- 500ml mleka
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa jabłkowa
- 1,5kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie galaretki
Dodatkowo
- paczka biszkoptów
- 2 czerwone galaretki
- 300ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- wiórki czekoladowe do posypania
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do 180*C na funkcję góra dół.
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Jedną łyżką masła roztopić na patelni, dodać jabłka i smażyć je przez około 5-10 minut, aż zmiękną.
Jabłka zdjąć z ognia i dodać jedno opakowanie galaretki, wymieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić masę do całkowitego ostygnięcia.
Ugotować budyń z 2 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu w proszku, cukru i cukru wanilinowego. Gdy się zagotuje, trzymać go jeszcze przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).
Jabłka zdjąć z ognia i dodać jedno opakowanie galaretki, wymieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić masę do całkowitego ostygnięcia.
Ugotować budyń z 2 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu w proszku, cukru i cukru wanilinowego. Gdy się zagotuje, trzymać go jeszcze przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).
Dwie czerwone galaretki rozpuścić w 900ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem.
Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać.
Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut.
Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut.
Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.
Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko docisnąć.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Moja opinia: dosyć pracochłonne ciasto, jednak bardzo smaczne, jeśli dodamy kwaśne jabłka smaki będą idealnie zrównoważone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz