wtorek, 14 marca 2017

Mazurek makowy z budyniem

Święta Wielkanocne tuż, tuż, więc trzeba coś powoli myśleć. Ja dzisiaj proponuję dość nietypowy mazurek.


Mazurek makowy z budyniem kokosowym



Ciasto makowe
  • 10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 120g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kokosowy
  • 2 szklanki mleka
  • 250g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru pudru
Ciasto makowe. Białka ubić dodać cukier puder i stopione przestudzone masło. Wymieszać, dodać mak, mąkę i proszek. Wymieszać i przelać na blachę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 40min, do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia. Rozkroić na dwa blaty.

Krem kokosowy. Jedną szklankę mleka zagotować. W drugiej wymieszać kokos i mąkę. Wlać do gotującego mleka. Mieszać, gotując, aż zrobi się gęsty budyń. Zostawić od przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem, dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać. Spód ciasta posmarować 2/3 kremu, przyłożyć drugą częścią ciasta, rozsmarować pozostały krem, posypać wiórkami kokosowymi.




5 komentarzy:

  1. Jaka duża blacha powinna być? Ewentualnie rozmiar tortownicy dla tego biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Też pytam o wielkość blachy ? Proszę o odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam, że tak późno, blacha ma wymiary ok 20/25. Najczęściej w takiej robię ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. a jaka to ma być mąka do masy? do budyniu powinna być kartoflana, a tutaj nie jest napisane...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie jest napisane jaka, to zawsze jest to zwykła pszenna.

      Usuń