niedziela, 20 maja 2018

Ciasto kruche z rabarbarem i dżemem malinowym

Sezon na rabarbar w pełni. Dzisiaj kolejne pyszne ciacho z tym warzywem :)

Porcji 24; 1 porcja ok 200kcal 

Kruche z rabarbarem i bezą 

 Ciasto kruche
  • 200g mąki
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
Rabarbar
  • 600g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 słoik dżemu malinowego (280g)
  • 3 łyżki płatków migdałowych
 Beza
  • 4 białka
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto kruche. Mąki przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170*C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.

Rabarbar. Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać. Następnie wymieszać z połową dżemu malinowego.

Beza. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez pół minuty. Podpieczony spód posmarować resztą dżemu, wyłożyć rabarbar, na wierzch położyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170*C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć termoobieg przez dodatkowe 15 minut. Inspiracja Kwestia Smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz