Kolejne ciasto z serii szybkich i pysznych. Czekoladowe ciasto i kwaśne wiśnie, które podkreślają jej smak. Na zdjęciu jedna porcja ciasta rozlana na trzy mniejsze foremki. Idealne na prezent :)
Porcji 16; 1 kawałek ok 315kcal
- 4 jaja
- 250g masła
- szczypta soli
- 100ml mleka
- 350g cukru
- 60g kakao
- cukier waniliowy
- 270g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki rumu
- 300g wydrylowanych wiśni
Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy, kakao przełożyć do rondelka, podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odlać pół szklanki. Do reszty dodać żółtka. Białka przełożyć do odrębnej miski i ubić z odrobiną soli. Do masy kakaowej dodać rum, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Przełożyć do długiej formy keksowej ok 35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 50min lub do suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Polać odłożoną wcześniej polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz