czwartek, 26 lipca 2018

Murzynek z wiśniami

Kolejne ciasto z serii szybkich i pysznych. Czekoladowe ciasto i kwaśne wiśnie, które podkreślają jej smak. Na zdjęciu jedna porcja ciasta rozlana na trzy mniejsze foremki. Idealne na prezent :) 

Porcji 16; 1 kawałek ok 315kcal

Murzynek z wiśniami 



Składniki
  • 4 jaja
  • 250g masła
  • szczypta soli
  • 100ml mleka
  • 350g cukru
  • 60g kakao
  • cukier waniliowy
  • 270g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • 300g wydrylowanych wiśni
Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy, kakao przełożyć do rondelka, podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odlać pół szklanki. Do reszty dodać żółtka. Białka przełożyć do odrębnej miski i ubić z odrobiną soli. Do masy kakaowej dodać rum, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Przełożyć do długiej formy keksowej ok 35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 50min lub do suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Polać odłożoną wcześniej polewą czekoladową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz