poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Księżyce z lukrem

Księżyce tureckie



Składniki

  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiata łyżka kakao ciemnego
  • aromat rumowy
  • 1/4 kostki margaryny (63 g)
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Dodawać żółtka, proszek do pieczenia i resztę składników. Wszystkie składniki zmieszać.
Margarynę roztopić na małym ogniu i wlać przestudzoną do ciasta na samym końcu.

Ciasto przelać na formę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  około 12-15 minut. Upieczony, ciepły biszkopt obrócić i ściągnąć z niego papier

Lukier

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • trochę ciepłej wody 
  • odrobinę aromatu rumowego lub rum

Kiedy już biszkopt leży wyjęty z piekarnika i gorący czeka, polewamy go lukrem. wycinamy z ciasta szklanką księżyce.



Moja opinia: szybkie do wykonania, miękkie ciasteczka o wspaniałym aromacie rumowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz