Księżyce tureckie |
Składniki
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kopiata łyżka kakao ciemnego
- aromat rumowy
- 1/4 kostki margaryny (63 g)
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Dodawać żółtka, proszek do pieczenia i resztę składników. Wszystkie składniki zmieszać.
Margarynę roztopić na małym ogniu i wlać przestudzoną do ciasta na samym końcu.
Ciasto przelać na formę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 12-15 minut. Upieczony, ciepły biszkopt obrócić i ściągnąć z niego papier
Lukier
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- trochę ciepłej wody
- odrobinę aromatu rumowego lub rum
Kiedy już biszkopt leży wyjęty z piekarnika i gorący czeka, polewamy go lukrem. wycinamy z ciasta szklanką księżyce.
Moja opinia: szybkie do wykonania, miękkie ciasteczka o wspaniałym aromacie rumowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz