czwartek, 7 kwietnia 2016

Jabłecznik stracciatella



Ciasto
  • 130g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 170g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 70g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Masa jabłkowa

  • 1,5kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 galaretki w proszku o smaku pomarańczowym

Masa śmietanowa

  • 500ml śmietany kremówki o zawartości tł. min.30%
  • 250g serka mascarpone
  • 250g jogurtu greckiego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 100g pokrojonej ciemnej czekoladowych
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Galaretka pomarańczowa

  • 300ml soku pomarańczowego
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Dekoracja

  • bita śmietana
  • czekolada

Wykonanie

Masa jabłkowa
Umyć i obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło i smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie  wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut, aż galaretki się rozpuściły. Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy.

Ciasto
Utrzeć masło, margarynę i cukier. Nie przerywając ucierania dodać najpierw po jednym żółtku, a później jajko. Dodać oba rodzaje mąki. Wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C , piec na jasnozłoty kolor ok 25 minut. Wystudzić w formie.

Masa śmietanowa
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawiłam do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Utrzeć serek mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypać  czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przygotować dopiero wtedy gdy masa jabłkowa będzie już wyłożona na ciasto.

Galaretka

Jabłecznik stracciatella
Wlać do rondelka sok pomarańczowy. Wsypać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Po około 5 minutach podgrzać do rozpuszczenia żelatyny. Sok  nie może się zagotować, bowiem żelatyna straci swoje właściwości. Odstawić do wystudzenia.

Składanie
Na wystudzony spód wyłożyć tężejącą masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę śmietanową i wylać na jabłka. Wyrównać i wstawić na godzinę do lodówki. Gdy masa zastygnie wylać na nią tężejącą galaretkę i ponownie wstawiłam do lodówki tym razem na całą noc.
Gotowe ciasto udekorować bitą śmietaną i kawałkami czekolady.

Moja opinia: jak każde ciasto przekładane dosyć pracochłonne i czasochłonne, jednak bardzo smaczne, szczególnie jeśli jabłka wybierzemy bardziej kwaskowate, zrównoważy słodki smak śmietany i czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz