Ciasto czekoladowa krówka |
Ciasto
- 6 jajek – osobno żółtka i białka
- 3/4 szklanka cukru
- 3/4 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.
Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.
Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa karmelowa
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 1 puszka gotowej masy krówkowej 350g
Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać masę korówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty.
Krem czekoladowy
- 1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa – około 230-250g
- 200g serka waniliowego homogenizowanego lub mascarpone
- 80g masła w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Masa kakaowa
- 500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
- 2-3 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać kakao i wymieszać.
Dodatkowo
- około 400g herbatników
- wiórki czekoladowe do posypania
Wykonanie
Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół.
Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej. Na wierzchu poukładać herbatniki jeden obok drugiego.
Na herbatniki wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i ułożyć na niej herbatniki.
Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i posmarować go połową masy karmelowej. Na wierzchu poukładać herbatniki jeden obok drugiego.
Na herbatniki wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i ułożyć na niej herbatniki.
Herbatniki posmarować pozostałą masą karmelową i na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.
Kakaową śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta.
12. Ciasto odstawić, najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Przed podaniem wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.
Ciasto czekoladowa krówka przepis |
Moja opina: nie jest trudne w wykonaniu ale jest sporo etapów przygotowania, bardzo słodkie, ale u mnie właśnie takie lubią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz