Robiłam go już kilka razy i w końcu udało mi się jakiekolwiek zdjęcie zrobić. Placek jest bardzo sycący, w sam raz na śniadanie.
Placek lotaryński |
Ciasto
- 250g mąki
- 150g masła
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
- 100g wędzonego boczku
- 2 pory
- 100g sera żółtego
- 200g śmietany 30%
- 4 jaja
- pół szklanki mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć do foremki na tatrę. Schłodzić w lodówce ok 30 min. Następnie ponakłuwać i podpiec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Nadzienie. Boczek pokroić w kostkę podsmażyć. Pod koniec dodać pokrojonego w krążki pora (tylko jasną część). Por musi delikatnie zmięknąć. Wyłożyć na podpieczoną tarte. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę jaja, mleko i przyprawy wymieszać, wylać na wierzch. Piec ok 22 min aż całość się zetnie i lekko przyrumieni. Po upieczeniu posypać świeżymi ziołami.
Placek lotaryński
|
Jak to cudownie wygląda. Tyle tart i placków zobaczyłam dzisiaj, że pewnie zrobię sobie dzisiaj na kolację!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/
Bardzo polecam. Robi się je dość szybko i łatwo. A kolacja na pewno nie będzie nudna
OdpowiedzUsuń