poniedziałek, 29 maja 2017

Placek lotaryński

Robiłam go już kilka razy i w końcu udało mi się jakiekolwiek zdjęcie zrobić. Placek jest bardzo sycący, w sam raz na śniadanie.

Placek lotaryński


Ciasto
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie
  • 100g wędzonego boczku
  • 2 pory
  • 100g sera żółtego
  • 200g śmietany 30%
  • 4 jaja
  • pół szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć do foremki na tatrę. Schłodzić w lodówce ok 30 min. Następnie ponakłuwać i podpiec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C.

Nadzienie. Boczek pokroić w kostkę podsmażyć. Pod koniec dodać pokrojonego w krążki pora (tylko jasną część). Por musi delikatnie zmięknąć. Wyłożyć na podpieczoną tarte. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę jaja, mleko i przyprawy wymieszać, wylać na wierzch. Piec ok 22 min aż całość się zetnie i lekko przyrumieni. Po upieczeniu posypać świeżymi ziołami.

Placek lotaryński



2 komentarze:

  1. Jak to cudownie wygląda. Tyle tart i placków zobaczyłam dzisiaj, że pewnie zrobię sobie dzisiaj na kolację!
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo polecam. Robi się je dość szybko i łatwo. A kolacja na pewno nie będzie nudna

    OdpowiedzUsuń