środa, 30 marca 2016

Mazurek orzechowy z bezą


Mazurek orzechowy


Ciasto orzechowy

  • 250g zmielonych orzechów
  • 200g cukru
  • 120g mąki
  • 120g masła
  • 3  żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
  • 90 g cukru
  • 3 białka
  • orzechy do dekoracji

Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, cały czas mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Ciasto rozłożyć na blaszkę. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier. Ubić na sztywno. Rozłożyć pianę na cieście, udekorować orzechami. Piec ok 35-45min w temperaturze 160*C.




Mazurek orzechowy przepis

Moja opinia: wyśmienity, wilgotny, ciężko się od niego oderwać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz