poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 bit




Masa budyniowa

  • 2 szkl mleka
  • 1/4 szkl cukru 
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 180 g miękkiego masła

Dodatkowo


  • 1 puszka masy krówkowej (400-500 g)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan – fix
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 gorzka czekolada, starta na drobnych oczkach
  • 3 paczki herbatników (około 400 g)


Przygotowanie

1. Masa budyniowa: 1 ½ szkl mleka zagotować razem z cukrem i masłem. W reszcie mleka rozpuścić obydwie mąki oraz żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gęsty budyń zdjąć z ognia.

2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. 

3. Herbatniki wyłożyć na spód formy o wymiarach 35x24 cm wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować je masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić ciepłą masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Odstawić do ochłodzenia. Na górę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.


Ciasto 3 bit przepis

Ciasto 3 bit bez pieczenia
Moja opinia: ciasto słodkie, ale jak mówią moi najbliżsi "takie ma być", szybko zeszło, pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz