Ciasto 3 bit |
Masa budyniowa
- 2 szkl mleka
- 1/4 szkl cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 180 g miękkiego masła
Dodatkowo
- 1 puszka masy krówkowej (400-500 g)
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 śmietan – fix
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 gorzka czekolada, starta na drobnych oczkach
- 3 paczki herbatników (około 400 g)
Przygotowanie
1. Masa budyniowa: 1 ½ szkl mleka zagotować razem z cukrem i masłem. W reszcie mleka rozpuścić obydwie mąki oraz żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gęsty budyń zdjąć z ognia.
2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem.
3. Herbatniki wyłożyć na spód formy o wymiarach 35x24 cm wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować je masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić ciepłą masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Odstawić do ochłodzenia. Na górę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Ciasto 3 bit przepis |
Ciasto 3 bit bez pieczenia |
Moja opinia: ciasto słodkie, ale jak mówią moi najbliżsi "takie ma być", szybko zeszło, pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz