Sernik Raffaello |
Spód
- 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) lub śmietankowych
- 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek
- 30 g masła
- 6 łyżek wiórków kokosowych
Masa serowa
- 500 g twarogu tłustego
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 1 puszka 400 g mleka kokosowego (gęsta część)
- 3 łyżki likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego)
Kokosowa beza
- 2 białka
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych
oraz
- 100 g śmietany 18% (gęstej z kubeczka)
- 2 łyżki cukru
Dekoracja
- bita śmietana
- Kuleczki Raffaello
Spód. Wafelki zgrubnie pokruszyć, wymieszać z migdałami i roztopionym masłem, wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25 cm, mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Masa serowa. Twaróg zmielić trzykrotnie. Dodać mascarpone i zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy i krótko wymieszać na gładką masę. Dodawać kolejno jajka i żółtka za każdym razem miksując do połączenia się składników, bez ubijania.
Dodać gęstą śmietankę kokosową z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać). Zmiksować dodając likier lub aromat.
Masę serową wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec przez 60 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu owinąć boki tortownicy paskiem ze złożonej z 3 warstw folii aluminiowej (zabezpieczy to boki sernika przed zbytnim zrumienieniem się). Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch sernika posmarować śmietaną 18% wymieszaną z 2 łyżkami cukru.
Beza kokosowa. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Ubijać pianę jeszcze przez 2-3 minuty aż będzie błyszcząca i gęsta. Zmiksować z mąką ziemniaczaną a na koniec wymieszać szpatułką z wiórkami kokosowymi. Wyłożyć pianę na sernik i wstawić z powrotem do piekarnika na 30 minut (w 120*C). Następnie zmniejszyć temperaturę do 90*C i piec przez 30 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Sernik całkowicie ostudzić, następnie zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Udekorować rozetkami z bitej śmietany i kuleczkami Raffaello.
Sernik Raffaello przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz