czwartek, 21 kwietnia 2016

Ciastka maślane z żurawiną




Składniki
  • 226 g masła miękkiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg)
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • ok. 50 g wiórków kokosowych


Masło zmiksować z cukrem. Dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.
Z ciasta uformować dwa wałki o długości ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych . Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze
do pieczenia i piec ok. 12-15 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.




Moja opinia: szybkie w wykonaniu, nie licząc chłodzenia w lodówce, ciasteczka mają niesamowity smak maślany, dodatkowo podkreślony bakaliami. Bardzo polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz