Składniki
- 226 g masła miękkiego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg)
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- ok. 50 g wiórków kokosowych
Masło zmiksować z cukrem. Dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.
Z ciasta uformować dwa wałki o długości ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych . Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze
do pieczenia i piec ok. 12-15 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
Moja opinia: szybkie w wykonaniu, nie licząc chłodzenia w lodówce, ciasteczka mają niesamowity smak maślany, dodatkowo podkreślony bakaliami. Bardzo polecam.
Z ciasta uformować dwa wałki o długości ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych . Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze
do pieczenia i piec ok. 12-15 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
Moja opinia: szybkie w wykonaniu, nie licząc chłodzenia w lodówce, ciasteczka mają niesamowity smak maślany, dodatkowo podkreślony bakaliami. Bardzo polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz