poniedziałek, 2 maja 2016

Ciasto pychotka

Ciasto pychotka



Biszkopt

  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki kakao

Jaja ubić z cukrem do białości. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i kakao, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem. Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec ok 20 min lub do suchego patyczka. wyjąć wystudzić.

Masa serowa
  • 8 serków homogenizowanych waniliowych (np. danone 150g)
  • 8 galaretek (po 2 z wiśniowej, pomarańczowej, agrestowej i cytrynowej)
  • kolorowa posypka cukrowa

Galaretki wiśniowe rozpuścić w połowie zalecanej dawki wody, do przechłodzonej dodać 2 serki waniliowe. Wymieszać, tężejącą wylać na biszkopt. Odstawić do całkowitego stężenia. Następnie dokładnie to samo powtórzyć z kolejnymi galaretkami. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać posypką cukrową. Jeśli za długo będzie siedziała rozpuści się (tak jak jest widoczne u mnie na zdjęciu).



Ciasto pychotka przepis
Moja opinia: smaczne lekkie ciasto, dzieci je uwielbiają.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz