Zdrowsza wersja ciasta marchewkowego, mięciutkie, wilgotne, bardzo smaczne. Wierzch smarujemy kremowym serkiem np. Bieluch i posypujemy startą skórką pomarańczową bądź kandyzowaną. Można również posypać dowolnymi bakaliami.
Ciasto marchewkowe |
Składniki
- 500g marchewki
- 1 małe jabłko ok 100g
- 100g oleju
- 250g mąki pszennej razowej
- 180g cukru trzcinowego
- 4 jaja
- 40g rumu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1/4łyżeczki soli
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnym oczku. Do miski przekładamy wszystkie składniki, mieszamy. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 1h. koniecznie trzeba sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Ostudzić. Wierzch pomarnować serkiem i posypać skórką pomarańczową.
Ciasto marchewkowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz