Bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe, nie zsycha się nawet następnego dnia. Robiłam już w wersji z czekoladą i marmoladą, obie super.
Rogaliki z czekoladą |
- 500g mąki
- 20g drożdży
- 55g cukru
- 250ml mleka
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 80g roztopionego masła
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Dodatkowo
- krem czekoladowy
- cukier puder
- jajo
Ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać. Zostawić na 5 min, aż zaczyn zacznie "pracować". Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać zaczyn, wbić jaja, wyrabiać ciasto kilka minut, dodać olej i masło, wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 mniejsze kule, każdą rozwałkować i podzielić na 12 kawałków, na szerszym końcu ułożyć marmoladę, zwinąć rogaliki, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika. Piec ok 15 minut w temp. 180*C. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Rogaliki z czekoladą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz