Niby takie ciasto też już było, ale jednak nie. Zupełnie inna konsystencja i smak. Smak znany mi od dawna, a nie mogłam nigdzie znaleźć przepisu. W oryginale ciasto polewa się gęstym lukrem, ale posypane cukrem pudrem też jest ok. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, bardzo delikatne.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami |
Ciasto
- 340 g mąki
- 250g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła
- 3 jaja
- 200ml jogurtu
- puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Masło rozpuścić, ochłodzić. Sypkie składniki przełożyć do miski, wymieszać. Dodać jaja i jogurt, dalej mieszać. Partiami wlewać roztopione przestudzone masło. Mieszać do połączenia składników. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę i odsączone brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Odstawić do przestudzenia, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz