niedziela, 26 lutego 2017

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Wyśmienite. Ciasto ucierane, przez które przenika ciasto jogurtowe i zatopione w nim brzoskwinie. Ja miałam trochę "luźnego" ananasa, więc też pokroiłam i dodałam.  Ciasto lekkie, troszeczkę przypominające delikatny sernik.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami



Ciasto ucierane
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jogurtowe
  • 2 szklanki gęstego jogurtu
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
Dodatkowo
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • cukier puder do posypania

Ciasto ucierane. Mleko, olej, jaja i cukier krótko wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie. 3/4 ciasta przelać na blaszkę wyłożoną papierem.

Ciasto jogurtowe. Podane składniki przełożyć do miski i wymieszać. Wylać na ciasto ucierane. Na wierzchu poukładać pokrojone owoce. Rozlać pozostałe ciasto ucierane. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 1i 1/2 h do suchego patyczka. Zostawić do przestudzenia, posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz