Warstwowe ciasto, bardzo smaczne, podobne do kostki alpejskiej.
Ciasto
Krem
Śmietanka
| ||||||
Ciasto. Z białek ubić pianę. Dodać cukier, wymieszać, dodawać po łyżce mąki delikatnie mieszając. Przelać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20min. Ochłodzić.
Krem. Żółta ubić z cukrem. Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i mąkę, dodać ubite żółtka. Wymieszać. Wlewać mieszając do gotującego się mleka. Zagotować mieszając. Do Gęstego kremu dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wylać na biszkopt, zostawić do przechłodzenia.
Śmietanka. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym, przełożyć na krem. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Wstawić d lodówki, aby się mocno schłodziło.
| ||||||
| ||||||
czwartek, 30 listopada 2017
Lodowa kostka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz