środa, 7 września 2016

Kostka alpejska

Ciasto tak pyszne, że ledwie zdążyłam zrobić jakiekolwiek zdjęcie, tak szybko się rozeszło. Więc wybaczcie jego jakość. :)

Kostka alpejska



Biszkopt
  • 4 jaja
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
Nasączenie
  •  8 łyżek soku z limonki lub cytryny
  • 4 łyżki alkoholu np. rumu lub białego wina lub po prostu czarnej herbaty
  • 260 g powideł śliwkowych
Krem
  • 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
  • 200 g masła
  • 4 łyżki ajerkoniaku lub advocaata (niekoniecznie),
  • 200 g gotowych małych beżów
Bita śmietana
  • 800 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 50 g gorzkiej czekolady
Biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Formę do pieczenia posmarować kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzać do 170*C. Białka ubijać na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty aż dobrze się spienią. Zwiększyć obroty miksera do dużych i stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Gdy cukier się skończy ubijać białka jeszcze przez około 3 minuty aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po trochu żółtka. Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i krótko oraz na minimalnych obrotach miksera połączyć z masą. Ciasto wyłożyć do formy, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić.
Skropić nasączeniem a następnie posmarować powidłami wymieszanymi z sokiem cytrynowym lub alkoholem.
Krem. Masło ubijać mikserem przez około 8 minut. W trakcie ucierania dodawać likier jeśli go używamy. Gdy masło będzie już ubite dodawać po łyżce masę kajmakową cały czas ubijając. Gotową masę wymieszać z pokruszoną bezą i wyłożyć na biszkopt na warstwę dżemu. Dokładnie wyrównać powierzchnię.
Bita śmietana:  Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na krem z bezą i wyrównać powierzchnię. Na wierzch zetrzeć czekoladę i wstawić do lodówki.

Kostka alpejska przepis

2 komentarze:

  1. takie ciasta warstwowe pokrojone w równą kostkę zawsze wspaniale wyglądają! Ta kostka alpejska na pewno jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. mega słodka, ale mega pyszna, polecam

    OdpowiedzUsuń