Tego lata mieliśmy ogromny wysyp śliwek, orzechów jeszcze z zeszłego roku, więc to ciasto często gościło na naszym stole. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Inspiracja Iloveback.
Kruszonka
- 100g mąki
- 50g cukru
- 50g masła
- 1łyżeczka cynamonu
Ciasto orzechowe
- ok 400g śliwek wypestkowanych
- 250g mąki
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jaja
- 1 i 1/2 łyżeczki pd pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
Kruszonka. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, odłożyć do lodówki.
Ciasto orzechowe. Masło mieszamy z cukrem, aż będzie miękkie, dodajemy po jednym jajku, na koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę o średnicy ok 30cm, układamy śliwki, dosyć blisko siebie, posypujemy kruszonką, pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 170*C 60-70min lub do suchego patyczka.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz