czwartek, 30 października 2025

Orzechowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

 Tego lata mieliśmy ogromny wysyp śliwek, orzechów jeszcze z zeszłego roku, więc to ciasto często gościło na naszym stole. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Inspiracja Iloveback.




Kruszonka

  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 1łyżeczka cynamonu

Ciasto orzechowe 

  • ok 400g śliwek wypestkowanych
  • 250g mąki
  •  100g zmielonych orzechów włoskich
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 łyżeczki pd pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
Kruszonka. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, odłożyć do lodówki.

Ciasto orzechowe. Masło mieszamy z cukrem, aż będzie miękkie, dodajemy po jednym jajku, na koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę o średnicy ok 30cm, układamy śliwki, dosyć blisko siebie, posypujemy kruszonką, pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 170*C 60-70min lub do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz