środa, 7 czerwca 2017

Grysikowiec z truskawkami i galaretką

Ciasto - deser, bardzo pożywne, idealne na podwieczorek dla dzieci i nie tylko.

Grysikowiec z truskawkami i galaretką

Składniki
  • opakowanie herbatników
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 500 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowe
Wykonanie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć herbatniki jeden, obok drugiego. 3 szklanki mleka zgotować z masłem cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym rozmieszać grysik. Wlać d dotującego się mleka, mieszać, aż się zagotuje. Gorący grysik przelać na herbatniki. na wierzch ułożyć odszypułkowane i  umyte truskawki. Układać blisko siebie, wciskając odrobin w masę grysikową. Galaretkę wykonać wg przepisu. Tężejącą przelać na truskawki. Schłodzić w lodówce min 1h. Inspiracja Moje Wypieki.  

Grysikowiec z truskawkami i galaretką

Grysikowiec z truskawkami i galaretką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz