sobota, 13 sierpnia 2016

Ciasto orzechowe z żółtkową polewą

Jeden z topowych przepisów z kuchni słowackiej. U mnie w domu to ciasto zawsze było na Boże Narodzenia, ale jak sobie uzmysławiam, że to jeszcze kilka miesięcy...

Porcji 16; 1porcja ok 430kcal
Ciasto orzechowe z żółtkową polewą




Ciasto
  • 250g cukru pudru
  • 250g masła
  • 150g mąki
  • 300g orzechów włoskich
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
  • 6 żółtek
  • 250g cukru pudru
Orzechy zmielić. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Utrzeć masło z cukrem, dodać zmielone orzechy, ubite białka. Delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać i wylać na blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 18*C ok 45 min, lub do tzw. suchego patyczka. W międzyczasie kiedy ciasto się piecze do żółtek dodać 250g cukru pudru. Dobrze wymieszać. Upieczone, gorące ciasto polać przygotowaną polewą i zostawić do przestygnięcia. Kroić zmoczonym nożem.

Krajanka orzechowa z kremem żółtkowym

Ciasto orzechowe

Kostka orzechowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz