środa, 3 stycznia 2018

Miodownik z masą kajmakową i budyniową

Pyszny miodownik, bardzo słodki, ale dzięki słonym orzechom "jadalny". Nam smakował bardzo.

Miodownik z masą kajmakową i budyniową

Ciasto miodowe
  • 400 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
Krem budyniowy
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g miękkiego masła
Krem kajmakowy
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 150 g miękkiego masła
Oraz
  • 140 g orzeszków ziemnych solonych
  • 50 g czekolady
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
Ciasto miodowe. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz sodę oczyszczoną i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać miód oraz jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 3 równe części. Pierwszą część ciasta wyłożyć i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez ok. 6 - 7 minut. Po upieczeniu ostudzić i delikatnie wyjąć ciasto z formy. Upiec pozostałe 2 placki ciasta.

Krem budyniowy. Ugotować budyń: odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru. Gdy mleko będzie kipiało wlewać stopniowo mieszankę mleka i budyniu cały czas energicznie mieszając rózgą. Ponownie zagotować.
Odstawić z ognia, na wierzchu położyć folię spożywczą (aby nie zrobił się kożuch) i dokładnie ostudzić.
Miękkie masło ubić na puszysty jasny krem, następnie stopniowo dodawać po łyżce ostudzony budyń cały czas ubijając składniki na jednolitą i puszystą masę.

Krem kajmakowy. Miękkie masło ubić na puszysty jasny krem, następnie stopniowo dodawać po łyżce kajmak, cały czas ubijając składniki na jednolitą i puszystą masę.
Pierwszy placek ciasta ułożyć w formie. Na nim rozsmarować masę budyniową, następnie położyć drugi blat i rozsmarować 2/3 ilości masy kajmakowej. Ułożyć kolejny blat ciasta i posmarować go resztą masy kajmakowej. Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, następnie polać roztopioną z olejem czekoladą deserową. Wstawić do lodówki na całą noc. Inspiracja Kwestia Smaku.

Miodownik z kremem 

Miodownik z kremem budyniowym i masą kajmakową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz