Bardzo lubię niecodzienne smaki stąd pomysł na lawendowe magdalenki. Robiłam również sernik lawendowy, latem był też tort musowy z kwiatami czarnego bzu, tort cytrynowo- miętowy. Lubicie takie nowości, czy raczej wolicie zostać przy sprawdzonych smakach?
![]() |
Składniki
- 150g jajek (3 sztuki M)
- 100g cukru
- 55g miodu
- 135g roztopionego masła
- 1 łyżeczka pdp
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kwiatów lawendy
- tabliczka białej czekolady
Jaja z cukrem i miodem ubić na puszystą masę, Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem dp, solą i lawendą, partiami wsypywać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać roztopione, schłodzone masło, wymieszać. Wypełnić foremki do magdalenek. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 15 min aż do zarumienienia. Przestudzić, wyjąć. Czekoladę rozpuścić, nakładać ok 1 łyżeczkę do czystych foremek w których piekły się magdalenki, wcisnąć ciastko i zostawić do zastygnięcia czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz