Bardzo aromatyczne bułeczki, świetne do grilla, a że szybko się robią, polecam spróbować.
Składniki
- 25g drożdży
- 50ml mleka
- 100mlwody
- szczypta cukru
- 300g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wodę z mlekiem i cukrem podgrzać, dodać drożdże, wymieszać, odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i zioła, wlać rozczyn i oliwę. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 40min. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, kilka razy zagnieść i rozpłaszczyć na ok 1cm grubości. Pokroić na trójkąty lub kwadraty ok 3cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić jeszcze na 10 min. Piekarnik nagrzać do 250*C. Zagotować wodę. Na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą, ok 1 szklanka, wstawić blachę z bułkami, piec ok 15min na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz