Kolejny prosty, szybki i bardzo pyszny deserek. Kto spróbuje zrobić? W zależności od preferencji mus można zrobić z dowolnej czekolady, tak samo jagody można zastąpić dowolnym owocami.
Mus czekoladowy
- 150g czekolady mlecznej
- 125g śmietanki 30% "1" do podgrzania
- 5g żelatyny+25g zimnej wody
- 250g śmietany 30% "2" do ubicia
Konfitura jagodowa
- 200g jagód
- 4g pektyny NH
- 20g cukru
Kruszonka
- 50g masła
- 50g cukru
- 50g płatków owsianych
- 30g mąki
- 20g pokrojonych orzechów włoskich
Mus czekoladowy. Żelatynę zalać wodą, wymieszać odstawić do lodówki na min 10min. Śmietankę "1" podgrzać, dodać uwodnioną żelatynę, wymieszać blenderem, żeby się dobrze połączyła i rozpuściła. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki zalać ciepłą śmietanką, blendować, aż się czekolada rozpuści.
Śmietankę "2" ubić do konsystencji rozpuszczonych lodów. Do przestygniętej masy czekoladowej dodać 2 łyżki śmietany i delikatnie wymieszać następnie dodać pozostała śmietanę i wymieszać, rozlać do pucharków. Zostawić do przestygnięcia.
Konfitura jagodowa. Jagody zblendować (mrożone najpierw rozmrozić), podgrzać. Cukier wymieszać w miseczce z pektyną. Dodać mieszankę cukru z pektyną do jagód, mieszając, zagotować, przestudzić, przełożyć do worka cukierniczego i rozprowadzić na musie czekoladowym.
Kruszonka. Wszystkie składniki wymieszać, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 10-15min, aż kruszonka się zarumieni, upieczoną przestudzona posypać deserki tuż przed podaniem. Udekorować świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz