Kruche ciasteczko z nutką migdałową i mus o smaku orzecha lakowego przełamuje wyraźny smak w postaci galaretki o smaku mango-marakuja.
Tartaletka
- 90g masła
- 50g cukru pudru
- 20g mąki migdałowej
- 200g mąki
- małe jajo
- szczypta soli
Galaretka mango-marakuja
- 100g puree z mango
- 100g puree z markui
- 30g cukru
- 4g żelatyny
Mus z orzecha laskowego
- 100g śmietany 30%
- 45g orzechów laskowych
- 150g białej czekolady
- 350g śmietany 36%
- 5g żelatyny
Tartaletka. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować pomiędzy pergaminami na placek o grubości 2-3mm. Schłodzić w lodówce. Ciastem wyłożyć foremki, z części można wyciąć ciasteczka do dekoracji, mocno schłodzić, piec 170*C ok 15min. Wyjąć z formy, wystudzić.
Galaretka mango-marakuja. Żelatynę zalać zimą wodą ok 50ml, odstawić, aby napęczniała (ok10 min). Zagotować mango i marakuję z cukrem. Odstawić z ognia, dodać żelatynę, wymieszać, aż żelatyna się rozpuści, schłodzić. Kiedy zacznie lekko tężeć można wyłożyć na przygotowane wcześniej tartaletki.
Mus z orzecha laskowego. Śmietanę 36% ubić. Żelatynę zalać 50ml zimnej wody, odstawić na 10 min. Orzechy podpiec na patelni, oczyści ze skórki wierzchniej. Przełożyć do wysokiego rondla lub misy. Śmietanę 30% zagotować, zalać, orzechy, dodać żelatynę i czekoladę, zblendować. Odstawić do przestygnięcia, połączyć w etapach z ubitą śmietaną. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować tartaletki. Ozdobić ciasteczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz